Verslag Open Dag Kop van Malden – 11 mei 2025
Op zaterdag 11 mei vond de vierde jaarlijkse Open Dag plaats bij Stadslandbouw Kop van Malden, gelegen in het groene overgangsgebied tussen Nijmegen en Malden. Bezoekers konden kennismaken met een uniek landbouwgebied dat in de afgelopen acht jaar is uitgegroeid tot een inspirerend mozaïek van duurzame initiatieven: drie voedselbossen, twee CSA’s (community supported agriculture), een boomkwekerijtje, een bloemenproject, de Herenboeren, twee vergaderlocaties (landgoed Grootstal en Kiemkracht 64) en een zelfbedieningswinkel voor duurzame streekproducten vormen samen een levendig voorbeeld van de stijgende interesse voor stadslandbouw in de praktijk.
De dag werd geopend door Martin Ruivenkamp, voorzitter van Stadslandbouw Nederland, die zijn waardering uitsprak voor deze bijzondere ontwikkeling. Hij prees de rol van de gemeente Heumen, die dit gebied bewust heeft gereserveerd voor innovatieve landbouwvormen. Ook wethouder Vincent Arts van de gemeente Heumen onderstreepte het belang van stadslandbouw. Aanvankelijk was hij – zo vertelde hij – sceptisch maar door de concrete toepassingen van deze nieuwe vormen van voedselproductie in een zone met kwetsbare natuurwaarden is hij overtuigd geraakt van de vele maatschappelijke (ook sociale) baten van stadslandbouw. De Heumense Gebiedsvisie Groene Kluis‘ biedt meer planologische mogelijkheden voor de realisatie van een duurzaam en multifunctioneel landschap waarin voedselproductie, natuurontwikkeling, recreatie en educatie hand in hand gaan.
De bestuurders deden een oproep aan de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen om het voorbeeld van de Kop van Malden te volgen: stadslandbouw als motor voor gezonde voeding, biodiversiteit en gemeenschapszin.
Het programma zat vol inspirerende activiteiten. Zo gaf schrijver en voedselboswachter Thijs Goverde rondleidingen door voedselbos de Dassenhof, waarbij hij onderweg voorlas uit zijn eigen werk – zowel voor kinderen als volwassenen. Er waren op de tuinen workshops, rondleidingen, kinderspeurtochten, proeverijen en in het LAB een viertal lezingen. Bezoekers genoten van de natuur, leerden over permacultuur en lokale voedselproductie, en konden proeven van wat dit florerende gebied te bieden heeft.